Is jouw paard een learn-a-holic?

Wat mij altijd opvalt in het spelen met verschillende paarden is dat je ze grofweg in twee groepen kan verdelen. De eerste groep paarden leert heel snel nieuwe oefeningen, ze leggen verbanden en hebben binnen een vloek en een zucht een nieuwe oefening onder de knie. De tweede groep heeft veel tijd en herhaling nodig bij het aanleren van nieuwe oefeningen. Deze paarden komen vaak herhaaldelijk met hetzelfde antwoord op een vraag, voordat ze het goede antwoord vinden.

Slim vs dom?

Om een voorbeeld te geven van beide groepen. Ik had laatst een paard in de hand waarmee we spelletjes met balkjes aan het doen waren. Één van de spelletjes was het zijwaarts achter het balkje gaan. Het paard deed enorm haar best om ons te begrijpen, maar kwam toch zeker een keer of 10 met dezelfde oplossing van voorwaarts over het balkje stappen. Nou is dat een hele verklaarbare reactie. Het is voor een paard veel logischer om problemen voorwaarts op te lossen dan zijwaarts. Dit is eigenlijk een kleine versie van vluchtgedrag. Voorwaarts is in de paardenwereld bijna altijd de beste oplossing. In onze mensenwereld hebben ze veel meer verschillende oplossingen nodig. In dit geval oefenen we daarmee door een spelletje te bedenken waarin zijwaarts de oplossing is.

Na flink wat herhalingen bedacht het paard dat achterwaarts ook kon, dat was wederom niet het antwoord waar we naar zochten, maar het gaf wel aan dat het paard nieuwe oplossingen aan het verzinnen was. Nadat ze een paar keer dat antwoord had gegeven, kwam het volgende antwoord: zijwaarts. Je begrijpt dat hier een grote beloning op volgde van rust, een lieve beloning en wat lekkers. Al met al waren we waarschijnlijk een minuut of 10 bezig om bij het antwoord zijwaarts uit te komen.

Een ander voorbeeld is een trainingspaard waar ik recent mee heb gewerkt. Dit is Jackson (aka jacky). Met Jacky was ik het inparkeren aan het oefenen. Wederom een oefening waar zijwaarts bij komt kijken. Het is de bedoeling dat hij met zijn rug zijwaarts naar mij toe stapt zodat ik later makkelijk op kan stijgen. Ik vroeg jack in de eerste poging of hij dit wilde proberen. Na een korte wiebel zat er een kleine beweging mijn kant op. Dat hele kleine moment heb ik beloond. Bij de tweede poging stapte hij zelfverzekerd mijn kant op. Vanaf dat moment snapte hij het. Een echte learn-a-holic.

Nou lijkt het misschien alsof het ene paard dom is en het andere paard slim. Of dat het eerste paard het niet goed doet en het tweede paard wel. Maar dit is zeker niet hoe ik het zie. Wat ik wel zie is dat het tweede paard geleerd heeft dat leren leuk is. Terwijl het eerste paard nog niet geleerd heeft hoe ze kan leren. En daar ligt precies onze uitdaging: hoe leer je je paard om een learn-a-holic te worden?

Hoe leert een paard

De eerste stap is dat wij moeten weten hoe een paard leert. Hier heb ik een blog over geschreven wat hier te lezen is.

Maak leren leuk

Om leren leuk te maken kan je dit stappenplan volgen.
1. Maak een duidelijk plan welke oefeningen je je paard wilt leren. Om je een simpel voorbeeld te geven gebruik ik het lopen op de cirkel als voorbeeld. Als eerste ga je onderzoeken in welke ingrediënten je je nieuwe oefening kan opdelen. In het geval van de cirkel zijn dat 4 stappen. Het achterwaarts uit jouw ruimte gaan, het links of rechtaf slaan, het lopen op de cirkel en het terugkeren naar jou in het midden.

2. Oefen de losse ingrediënten. In het geval van de cirkel beginnen we met het achterwaarts uit onze ruimte gaan en weer terug naar ons toe komen. Daarna oefenen we of hij zijn voorhand opzij kan zetten op ritmische druk, dat hebben we nodig voor het links of rechts afslaan. Ook oefenen we het wegzetten van de achterhand. Dit gebruiken we voor het naar ons toe komen. Als alle losse ingrediënten werken kunnen we aan de slag.

3. Als we de ingrediënten combineren belonen we het paard zodra hij het goed doet. Dit zorgt ervoor dat het paard snel snapt wat we bedoelen. Als we pas met belonen als we de oefening tien keer gedaan hebben kan je je misschien voorstellen dat het pasrd niet echt begrijpt wat er nou goed was. De eerste negen keer hebben we hem.namelijk niet beloont.

4. Herhaling vs afwisseling. Als je paard een oefening snapt wil je het daarna nog een aantal dagen herhalen, zodat hij goed de tijd krijgt het op te slaan. Als je de oefening herhaalt zal je merjen dat het elke dag een stukje makkelijker gaat. Heb je het idee dat hij het goed begrijpt, voeg dan afwisseling toe. Je zou in het geval van de cirkel bijvoorbeeld balkjes neer kunnen leggen, of het tempo veranderen.

5. Blijf nieuwe dingen verzinnen om je paard uit te dagen. Probeer te voorkomen om op dezelfde oefeningen terug te vallen. Je kunt bijvoorbeeld proberen een aantal bekende oefeningen te combineren voordat je je paard beloont om hem uit te dagen om scherp te blijven.

6. Belonen is de sleutel. Probeer te ontdekken wat voor jouw paard een grote beloning is. Dit kan zijn een enthousiaste “goed” van jou kant, een pauze waarin hij even bij kan komen, een overheerlijk stukje wortel of een kriebelsessie. Je kunt deze beloningen ook door elkaar gebruiken. Het belangrijkste aan de beloning is de timing. Probeer het precieze moment te pakken waarop je paard het goed doet en probeer daarin consistent te zijn.

7. Geef je paard (en jezelf) een doel. Het creëren van een doel maakt al het verschil in de wereld. Alle kleine spelletjes individueel zijn maar kleine spelletjes, als je ze combineerd om een hek te openen vanaf de paardenrug wordt het ook voor je paard een stuk duidelijker waarom je doet wat je doet.

Als je deze stappen volgt wordt je paard steeds slimmer in het ontrafelen van de puzzels die je hem geeft. Heb je nog vragen, dan kan je altijd contact met mij opnemen.

Veel plezier met leren!

Advertentie