5 Tips: hoe hou je grondwerk interessant

Tijdens mijn lessen hoor ik van mijn studenten regelmatig dat grondwerk een beetje saai wordt. Dit is heel begrijpelijk. In de eerste periode leer je veel nieuwe technieken, strategieën, spelletjes en patronen. Daarna is het de bedoeling dat je zelf creatief wordt in het vinden van oplossingen, met de kennis die je tot dan toe opgedaan hebt. Merk je dat je toch vaak dezelfde spelletjes of patronen doet, dan heb ik een paar tips uit uit deze sleur te komen.

1. Maak het moeilijker

De spelletjes die je kent kan je moeilijker maken. Een jojo-spelletje kan een paard zijn wat in een rechte lijn achteruit loopt en weer bij je terug komt, maar kan met een hoge moeilijkheidsgraad een piaf worden.

Je kan je spelletjes moeilijker maken door ze

  • Verschillende oefeningen achter elkaar plakken
  • Meer tempowisselingen in je oefening
  • Grotere afstand tussen jou en je paard

2. Werk met obstakels

Elke oefening kan worden uitgevoerd met een obstakel. Dit kan heel simpel een plastic zak op de grond of een emmer zijn, maar kan ook tot een compleet schrikparcours uitgevoerd worden.

Een paar voorbeelden:

  • Gebruik balkes in je cirkelspel
  • Gebruik pionnen om een eindpunt te creëren voor elke oefening
  • Maak overgangen op een zeiltje
  • Creëer een trechterspel tussen twee bomen door
  • Raak je paard overal aan met een vlag
  • Ga zijwaarts over een hindernis

3. Zoek nieuwe plekken op

Je bekende oefeningen worden een stuk minder saai als je ze op een nieuwe of uitdagende plek uitvoerd. Je zult merken dat je harder je best moet doen om de aandacht van je paard te vangen.

4. Maak een ritueel

Je hebt vast wel eens een patroon zoals een 8tje gemaakt met je paard. Het idee van een patroon kan nog veel uitgebreider. Je kunt een aantal spelletjes en patronen achter elkaar aan plakken zodat je een ritueeltje ontwikkeld. Dit ritueel herhaal je afhankelijk van de moeilijkheid tussen de 4 en de 10 keer totdat het heel soepel gaat. Doordat je dezelfde oefeningen achter elkaar plakt kunnen je hulpen heel subtiel worden. Als je ritueel soepel gaat, verzin je een nieuw ritueel. Zo kan je eindeloos creatief bezig blijven.

5. Vervang je halster

Vervang je halster eens voor een neckrope of ga voor liberty. Je zult merken dat je veel meer bewust wordt van je lichaamstaal. Met een neckrope of in liberty kan je geen correctie geven aan het hoofd. Dit is iets wat veel gebeurd en niet altijd even prettig of eerlijk is voor het paard. Een leuke uitdaging dus.

Met deze tips hou je je grondwerk interessant!

Heb je zelf leuke ideeën, laat dan hieronder een reactie achter met jou favourite uitdagende spelletje.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s