5 manieren om een beroerde training om te buigen naar een heerlijke training

We hebben  allemaal van die dagen: je gaat vol enthousiasme naar je paard, je hebt lekker de tijd, het weer werkt mee, kortom je bent er he-le-maal klaar voor. En dan ben je bezig en lukt het voor geen meter. De frustratie begint zich aan te dienen. Je hebt je paard al een keer teveel onder druk gezet en je komt tot de conclusie; het lukt niet!! Wat ga je nu doen om het om te buigen naar een heerlijke training?

IMG_2152a1. Stop!

Stop met wat je aan het doen bent, laat alles uit je handen vallen (misschien alleen niet je paard ;), neem een pauze en neem even de tijd om op adem te komen. Ga niet meteen in de denkmodus zitten, maar ontspan eerst even. Kijk om je heen, bewonder je prachtige paard terwijl hij niets hoeft te doen. Luister naar de vogeltjes en geniet van het moment van rust dat je voor jezelf en je paard creëert.

2. Kijk eens terug

Zo, dat moet al beter voelen… Nu wordt het tijd om weer rustig je denkproces op te starten. Bedenk je waar jij en je prachtige paard begonnnen zijn. Moet je eens kijken wat jullie al bereikt hebben, wees niet meteen te kritisch of beoordelend, maar geniet van de weg die jullie samen afgelegd hebben.

3. Doe iets anders

Als je je paard weer oppakt begin dan met iets wat jullie allebei erg leuk vinden. Iets waar jullie goed in zijn en wat met weinig effort groot succes opleverd.

Komt er niet meteen iets bij je naar boven? Dan heb je meteen een nieuw doel voor je training van vandaag. Ga maar eens lekker experimenteren met de spelletjes die jullie al kunnen. Mix ze door elkaar en kijk eens goed wat jullie gemakkelijk af gaat. Kijk ondertussen ook goed naar je paard. Zijn er spelletjes die hij zelf aanbiedt, of oefeningen waar hij heel blij of enthousiast van wordt?

47093_439820019396896_1155106606_nOm je een voorbeeld te geven; als ik met Naf vastloop tijdens het grondwerk is spaanse pas altijd een succes. Hij wordt heel stoer van zijn voorbenen in de lucht gooien, geeft kleine hinnekjes als de beloningsbrokjes niet snel genoeg volgen en hij vindt het heerlijk om te laten zien hoe stoer hij wel niet is. Ik lig daarnaast de helft van de tijd in een deuk om alle gekke bekken die hij erbij trekt. Rijdend doen een paar rondjes crossen in galop altijd wonderen. We gooien letterlijk onze haren los en genieten samen van Naf zijn kracht en snelheid.

IMG_2363Sallie laat ik vaak even cirkelen in draf waarbij ik vraag om een goede houding door wat te spelen met haar balans. Ze weet heel goed wat ik bedoel met deze vragen en ze vindt zichzelf altijd erg stoer als ze meteen de goede antwoorden op mijn vragen weet. daarnaast helpt het haar fysiek om de eventuele opgebouwde spanning los te laten. Ik vind het daarnaast heerlijk om tijdens het cirkelen te kijken hoe mooi ze is 😀 Rijdend laat ik Sallie in lastige situaties vaak stretchen in draf op de hoefslag. Hier worden we samen heerlijk ontspannen van.

4. Terug naar je plan

Nu weer even terug naar je plan, was het realistisch wat je aan het doen was? Is je paard in de juiste state of mind om de oefening uit te voeren? Waren jouw vragen duidelijk te begrijpen voor je paard, of moet je misschien een paar stapjes terug in je uitleg? Begin met een simpele versie van de vraag die je stelde. Dit kan je doen door het tempo te vertragen, de afstand te verkleinen of je hulpen in langzamere fases op te bouwen.

Helpen deze aanpassingen niet en kom je er niet uit? Stop met deze oefening voor de training van vandaag. Slaap er een nachtje over en ga op zoek naar hulp. Misschien heb je een stalgenoot die met je mee kan kijken of een instructeur die je een tip kan geven.

img_73345. Pre-ride plan

Kom je vaker in de routine van frustratie vast te zitten tijdens je trainingen? Dan is het handig om eens naar jouw pre-ride routine te kijken. Het werkt erg goed om naast je paard ook jezelf in de juiste state of mind te brengen.

Begin met een moment van ontspanning. Dit kan je doen door een ademhalingsoefening, een kopje thee, een uitgebreide poetstbeurd voor je paard. Experimenteer met allerlei kleine momentjes die jou ontspanning brengen.

Maak een plan! Wat wil je oefenen vandaag, welke oefeningen heb je nodig en in welke volgorde wil je ze uitvoeren. Het kan goed helpen een krijtbordje neer te zetten in je bak om je te helpen herinneren wat je plan is.

Bereid je voor! Welke spulletjes heb je nodig, liggen ze bij de hand of moet je nog 3 keer terug lopen naar de stal voordat je alles hebt. Ik zorg zelf vaak dat voordat ik mijn paard ophaal voor een training, ik mijn balken, hindersnissen, pionnen al klaar heb staan. Daarnaast leg in mijn touwen en sticks klaar en stop ik wat lekkers in mijn zak. Inmiddels is het een gewoonte geworden en loop ik er minder chaotisch bij in de buurt van mijn paard.

 

Deze 5 stappen helpen mij om een beroerde training om te buigen naar een heerlijke training. Ik hoop dat het jou net zo goed helpt! Heb je vragen, loop je vaker vast of heb je een leuk onderwerp voor een blog. Laat het mij weten 😀

Advertentie