De opbouw van je training

Heb je weleens gemerkt dat er dagen zijn waarop jij en je paard in een goede flow zitten. Jullie zijn beide op je best. Je paard snapt heel snel wat je bedoeld en jullie hebben beiden een heel trots gevoel aan het einde van je training.

Daar tegenover zijn er ook dagen waarop je misschien helemaal geen contact krijgt met je paard. Je paard is constant afgeleid, begrijpt niet wat je van hem vraagt en jij raakt zelf ook gefrustreerd.

Wat is nou het verschil tussen het eerste en het tweede voorbeeld? En misschien nog wel belangrijker, hoe zorgen we er nou voor dat we steeds vaker in het eerste voorbeeld terecht komen? De opbouw van je training kan hier heel veel invloed op hebben.

3f31d6e71f948d9cef6f6c0a8c049272

Voordat je begint

Voordat je begint is het een goed idee om een momentje voor jezelf te nemen. Heb je een drukke stal met veel gezellige sociale contacten kijk dan of je je een paar minuutjes kan afzonderen. Bedenk eens hoe je vandaag in je vel zit. Heb je een stressvolle werkdag achter de rug of kom je ontspannen na een uitgeslapen zondagochtend op stal? Voel je je vol energie of ben je een beetje futloos?

Jouw paard pikt je gemoedsrust direct op. Wij mensen zijn nogal geneigd om te verbergen hoe we ons voelen. We blijven gewoon doorgaan, hoe we ons ook voelen. Dit kan in ons dagelijks leven een werkbare strategie zijn, maar rondom paarden werkt dit meestal averechts. Paarden pikken op hoe jij je voelt en snappen niet dat je je anders gedraagd. Dit betekent niet dat je vanaf nu niets met je paard kan doen als je niet in topstemming bent. Het betekend wel dat je je training hierop aan kan passen.

Ben je moe, begin dan rustig aan, neem de tijd om lekker te poetsen en je rustig klaar te maken. Kies misschien een wat minder pittig onderwerp uit voor je training van die dag. Voel je je gestrest? Probeer dan te beginnen met iets wat jou ontspant, voor de één is dat juist met iets actiefs of fysieks beginnen terwijl de ander misschien de staart van zijn paard uitpluist om de spanning weg te laten zakken.

Wat hierin misschien wel de belangrijkste strategie is; wees eerlijk naar jezelf.

Benaderen NafBenaderen van je paard

Vanaf het eerste contact met je paard begint je training. Wees je dus bewust van je benadering. Mijn paarden lopen in de wei of in de paddock als ik met ze aan de slag wil. Ik roep vaak in eerste instantie of ze willen komen. Soms komen ze, soms ook niet. Komen ze, dan geef ik ze een aai, ik kroel met ze, misschien krijgen ze iets lekkers. Daarna gaan we aan de slag.

Komen ze niet dan loop ik naar ze toe en vraag ik van een afstandje of ze alsnog naar me toe willen komen. Ik probeer het altijd zo te spelen dat ze zelf naar me toe komen. Is dat niet het geval dan is dat het onderwerp van mijn training.

Staat je paard op stal dan kan je hem net zo goed roepen. Beoordeel zijn reactie en neem de tijd om gedag te zeggen. Dit kan je doen door zijn kriebel plekjes langs te lopen, wat lekkers mee te nemen of door gewoon even samen in de stal te zijn zonder dat je iets met hem doet.

Warming up

In de warming up hou ik rekening met drie onderdelen. De mentale warming up, de fysieke warming up en het plan voor de training van vandaag. Met de mentale warming up doel ik op het contact wat ik met mijn paard heb. Ik stel mezelf vaak de vraag: “hoeveel denkt hij met mij mee?” Dit onderdeel bestaat uit mindgames en lastige puzzeltjes. Ik kan bijvoorbeeld vragen of hij met zijn rechterachterbeen de pion aan kan tikken. Of misschien kan hij wel zijwaarts over een obstakel.

img_2219886692804.jpg

Bij het fysieke gedeelte van de warming up let ik op het opwarmen van het lijf. Vaak begin ik me spelletjes in staptempo waarbij ik ervoor kan kiezen om het een duidelijk doel te geven voor de minder gemotiveerde paarden (door een begin en een eindpunt te kiezen) of een rustig verkennen van de bak met overgangen naar halt voor de gespannen paarden. Bouw het tempo rustig op door te beginnen met kleine stukjes draf en galop en geef je paard de tijd om zich voor te bereiden op een overgang.

Mijn plan voor de training verwerk ik in de mentale en fysieke warming up door vast de ingrediënten te oefenen. Ben ik bijvoorbeeld van plan om mijn 8tjes en slangenvoltes te verbeteren in het zadel, dan kan ik ervoor kiezen om tijdens de warming up deze online in verschillende tempo’s vast mee te pakken.

Belonen salviaBeloning

Tijdens alle onderdelen van mijn training beloon ik mijn paard zo veel mogelijk. Ik wil dat hij heel duidelijk weet wanneer iets goed is. Ik gebruik verschillende manieren van beloning: mijn stem, een kriebel of een aai, wat lekkers en even ontspannen en niets doen.

Training

Tijdens het middelste gedeelte van je training ga je aan de slag met het uitvoeren van je plan. Bouw je plan zo op dat je zeker weet dat je paard begrijpt wat je vraagt en dat hij het uit kan voeren. Is zijn antwoord toch “nee” dan verander ik iets. Je kan de vraag simpeler maken, het tempo verlagen, de afstand verkleinen en ga zo maar door. Ik probeer altijd uit te komen bij een vraag waar mijn paard wel “ja” op zegt.

Een paar vragen die ik mezelf stel zijn:

  • Leg ik mijn paard duidelijk uit wat ik verwacht?
  • Is mijn paard toe aan deze oefeningen?
  • Hebben we de losse ingrediënten van deze oefening onder de knie?
  • Daag ik mijn paard voldoende uit?
  • Hou ik het Short & Sweet?
  • Hebben we verbetering geboekt? Dan zijn we klaar.

Cooling down nafCooling down

De cooling down is bedoeld om lichaam en geest weer te ontspannen. Voor het fysieke gedeelte willen we het lichaam tot rust brengen. We proberen de hartslag geleidelijk te laten zakken. Gaat dit te snel dan bestaat de kans dat melkzuur in de spieren opgeslagen wordt, met als resultaat spierpijn. Dit kan je doen door rustig uit te draven of uit te stappen. Ik vind het zelf heel fijn om na een training in de bak of wei, een blokje buiten uit te stappen.

Om het koppie weer tot rust te brengen kan je afsluiten met oefeningen waar jullie goed in zijn. Samen genieten van een goed resultaat geeft een voldaan gevoel. Zelf vind ik het fijn om een zware training een beetje liberty te doen, mijn paarden kunnen dan even lekker rollen en we rennen samen een beetje idioot in het rond.

Ik hoop dat mijn trainingsopbouw jou ook helpt om samen met je paard een succesvolle training op te bouwen, waar jullie beiden een trots gevoel aan over houden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s