De kracht van “Touch it”

Ken je het spelletje Touch it? Misschien is dit wel mijn favoriete spelletje. Je kan dit heel veelzijdig toepassen. Het spel daagt je paard uit om alles aan te raken waar je naar wijst…touch it! We spelen dit spel om de nieuwsgierigheid van ons paard te voeden.

Vluchten in nieuwsgierigheid?

Paarden zijn vluchtdieren. Dit maakt het soms heel lastig voor ze om nieuwsgierig te zijn. Je kan je misschien voorstellen dat als je rent voor je leven je niet veel tijd neemt om nieuwsgierig om je heen te kijken. Als je ver genoeg bent gerend en weer veilig blijkt te zijn, dan ga je pas weer kijken waar je beland bent.

In de horsemanship proberen we onze paarden uit te leggen dat ze niet hoeven te vluchten, dat wij ze zullen beschermen. We proberen ze te laten nadenken in plaats van te reageren vanuit hun instinct. Touch it helpt ons die nieuwsgierigheid te vinden.

Begin eenvoudig

We beginnen met het aanleren van de Touch it in een bekende veilige omgeving waar het paard ontspannen is. Een ontspannen paard leert veel beter dan een angstig paard. Dit is ons uitgangspunt.

Zorg vervolgens dat je wat nieuwe objecten hebt liggen. Een boomstam, een voerzak, een borstel, een voetbal, een hindernis…the sky is the limit, leef je uit.

Nu neem je je paard mee naar het eerste object. Je loopt er naartoe, wijst naar het object en zegt: “Touch it”. Grote kans dat je paard nieuwsgierig genoeg is om aan het object te snuffelen. Nu beloon je hem met je stem, of een aai, of wat lekkers, of ontspanning. Net wat jouw paard fijn vindt. Dit vervolg je bij de andere objecten.

Mocht je paard niet meteen aan het object gaan snuffelen, hou vol! Blijf vragen met je stem en blijf wijzen. Als je de eerste keren goed volhoudt, zal je paard steeds sneller begrijpen wat je van hem wilt.

Kan je paard heb object met zijn neus aanraken? Dan kan je vervolgens ook oefenen met touch it met zijn voet. Je kan bij het object gaan staan en met de stick tegen zijn been aan tikken. Tilt hij zijn been op en komt hij tegen het object aan, dan beloon je hem.

Toepassen van Touch it

Snapt je paard de Touch it, dan kan je het spel gaan inzetten. Ik gebruik de Touch it veel als mentale warming up. Ik laat ze stoppen voor een object en wijs ernaar. Het paard gaat vervolgens zelf op zoek naar wat het aan moet raken. Dit zorgt ervoor dat ze met je mee gaan denken.

Daarnaast gebruik ik Touch it heel veel tijdens het wandelen en het buitenrijden. Voor veel paarden is het een flinke uitdaging om connectie te houden met het baasje als er veel nieuwe prikkels op ze afkomen. Touch it helpt dan de focus van alle prikkels naar één object te brengen. Om een object aan te raken moeten ze contact met ons maken, ze moeten even op ons letten om het goede object aan te kunnen raken.

Touch it kan je tijdens het wandelen of de buitenrit gbruiken om van object naar object te lopen. Zo hoef je niet meteen een heel rondje te maken maar gaat het misschien maar om vijf passen naar het volgende object.

Jente Touch it vrachtwagenSpannend?!?

Zijn er objecten die je paard spannend vindt? Dan kan je de Touch it daar ook goed voor toepassen. Benader het spannende object rustig en let vooral op de grenzen die je paard aangeeft. Ben je in de buurt wijs dan en vraag om de Touch it. Grote kans dat je paard zich inmiddels zelfverzekerd genoeg voelt om het spannende object aan te raken.

Touch it als uitdaging

Ik gebruik Touch it zelf veel op afstand. Dit betekend dat ik een lange lijnen gebruik en mijn paarden laat stoppen op 15 of 20 meter van mij af bij een object. De paarden zijn er zo goed in geworden dat ze altijd even extra goed opletten als we een object benaderen. Zo kunnen ze op het laatste moment vanuit volle galop op tijd stoppen om bijvoorbeeld een pion aan te raken. Daar krijgen ze dan ook echt even pauze. Zo gaan ze die objecten steeds leuker vinden.

Je kan de Touch it ook uitdagender maken door met andere lichaamsdelen objecten aan te raken. Kunnen ze met hun achterbenen iets aanraken, of met hun buik? Mijn Naffie is nogal claustrofobisch, en dan vooral achter zijn billen. Daarom heb ik hem geleerd om hekken dicht te duwen met zijn billen.

Je kunt het zo gek maken als dat je kan verzinnen met de Touch it. Veel plezier!

Advertentie