Winterse Tips

Inmiddels is de winter echt begonnen, ons weitje ligt nog bedolven onder de sneeuw. Ik hou erg van de verschillende seizoenen, maar het brengt ook zeker zijn uitdagingen met zich mee. Bevroren kranen en waterbakken bijvoorbeeld, of een onbegaanbare bak zijn de minder fijne gevolgen van dit vriesweer. De grote uitdaging is om toch met je paardje bezig te blijven.

paardjes-sneeuwZorg goed voor jezelf

Mijn eerste tip is gericht op onszelf. Ik zie geregeld mensen met hun paarden spelen in een kort jasje of sportschoentjes terwijl het vriest. Dan koel je logischerwijs zo veel af dat de lol er snel af is. Zorg voor passende kleding, vooral als je de rest van de week in een behagelijk warm kantoor doorbrengt is je lichaam de kou niet gewend. Een warme jas, thermo ondergoed, een skibroek, goed warme laarzen zijn toch wel onderdelen voor je eigen basisuitrusting.

Eerder donker

Hou rekening met de tijd, bedenk van tevoren dat het om half 6 (we hebben al weer een half uurtje extra) toch echt wel donker begint te worden. Heb je de mogelijkheid om met daglicht naar je paard te gaan, doe dat dan ook. Een waterig winterzonnetje werkt veel motiverender dan een paar baklampen. Als je aan het eind van de middag op pad gaat met je paard, vergeet dan niet de nodige reflectie en verlichting mee te nemen. Soms lijkt het nog licht genoeg, maar dat wil niet zeggen dat je voor ander verkeer goed zichtbaar bent.

Maak er het beste van

Heb je net als ik geen binnenbak of een goede bodem om met je paard aan de slag te gaan? Met wat creatieve ideeën kom je ook een heel eind.

  • Wandelen

Mijn grote favoriet is wandelen, ik vind het heerlijk om door de bossen te struinen of nieuwe paden te ontdekken. Door te wandelen bereid je je paard heel meteen voor op de buitenritjes die straks in het voorjaar weer op de planning staan. Daarnaast is het een hele fijne manier om je paard toch wat extra beweging te geven en om zijn zelfvertrouwen op te bouwen op onbekend terrein. Lees ook mijn blog over 10 tips voor een ontspannen wandeling.

  • Clicker training

Door middel van clicker training kan je je paard mentaal en fysiek heel leuk uitdagen. Het is een hele fijne methode om je paardje precieze oefeningen aan te leren. Denk daarbij aan apporteren of buigen. Je hebt hiervoor niet persé veel ruimte of een goede ondergrond nodig. Je zou zelfs kleine oefeningen in de stal kunnen uitvoeren. Wil je meer weten over hoe je moet beginnen met clickertraining? Lees dan dit artikel van amable eens door: 7 basics

  • Fysieke oefeningen

Je kunt in stap heel veel leuke fysieke oefeningen doen. Je hebt hiervoor wel een enigsinds vlakke ondergrond nodig. Is je paddock of bak te hobbelig, probeer dan een wei of een rustig stukje weg. Ik vind het erg leuk om allerlei verschillende zijgangen met mijn paarden te doen. Ik vraag in eerste instantie of ze op mijn lichte hulp hun billen, schouder of hele lijf zijwaarts van mij af of naar mij toe kunnen plaatsen. Je hebt nu dus al 12 oefeningen (schouder opzij, billen opzij, hele lijf opzij, schouder naar mij toe, billen naar mij toe , hele lijf naar mij toe en dan dezelfde vragen op de andere hand). Vervolgens kan je vragen of je paard dezelfde zijgang kan doen en ze een paar passen vol kan houden. Lukt dat ook goed dan kan je ze gaan afwisselen.

  • Massages

Ook zonder activiteiten te ondernemen kan je contact maken met je paard. Een hele fijne methode is het masseren van je paard. Je hebt contact met zijn lijf, je brengt zijn doorbloeding op gang en je beweegt zelf ook nog een beetje om warm te blijven. Er zijn tal van methodes om te masseren, maar je kunt ook gewoon zelf op onderzoek uit gaan. Waar reageert jouw paard fijn of juist heftig op? Om je een kleine houvast te geven is het altijd fijn om te beginnen en te eindigen met het afstrijken van je paard. Hierbij laat je je handen over zijn lijf glijden van kop tot staart. Je kan hierbij meteen voelen of er bepaalde plekken warmer of kouder zijn of misschien pik je al bepaalde gebieden op met veel spanning. Mocht je dit heel leuk vinden, ga eens op zoek naar een cursus sportmassage of, zoals ik wel eens gedaan heb, shihatsu voor paarden.

Warming up & cooling down

Heb je toch de mogelijkheid om wat actiever met je paard aan de slag te gaan. Hou dan rekening met je warming up en cooling down. Zelfs als je paard 24/7 buiten loopt en veel beweegt, wil je met dit koude winterweer niet meteen in volle activiteit vertrekken. Let naast het tempo ook op de oefeningen die je vraagt. Een abrupte disengage (de achterhand opzij vragen) kan net zo schadelijk zijn als galop oefeningen zonder op te warmen. Geef je paard de tijd om op te warmen door stapoefeningen te doen. Ga je met overgangen aan de slag, vraag dan om rustige overgangen. Als je wat verder opgewarmd bent kan je ze altijd weer verscherpen.

Tijdens de cooling down worden afvalstoffen zoals melkzuur uit de spieren gevoerd. Tijdens de cooling down wil je wel in beweging blijven. Zakt de hartslag te snel dan zal het melkzuur in de spieren achterblijven. Geef je paard de tijd om op adem te komen, door rustig uit te draven of te stappen. Let ook op dat hij goed droogt, zelf doe ik dit vaak door buiten een rondje te wandelen of stappen. Dat is toch een stuk interessanter dan rondjes in de bak uit te stappen.

thomas-en-paardjes-in-de-sneeuwTen slotte

Vergeet niet te genieten van de mooie winterse plaatjes om je heen, de dikke wintervacht van je paard en het knisperen van sneeuw onder je voeten…en vooral het warme kopje thee of chocomel als je thuis bij de kachel aan het opwarmen bent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s