Wat is Natural Horsemanship

 “Wat is Natural Horsemanship nou eigenlijk?” Dit is de meest gestelde vraag tijdens de eerste les. Als je googled kom je een grote verscheidenheid aan verklaringen tegen. De gemene deler van deze verklaringen is dat de behoeftes van het paard centraal staan. Voor mij betekend Natural Horsemanship een diepere connectie opbouwen met je paard.

We bouwen deze connectie op door naast het rijden ook grondwerk te doen met het paard. Tijdens het grondwerk sta je naast je paard, daardoor is je communicatie makkelijker uit te leggen. Het opbouwen van een subtiele communicatie is één van de eerste stappen die we in de Natural Horsemanship nemen. Als je duidelijker je ideeën over kunt brengen op je paard is dit voor hem ook prettiger.

Daarnaast is het van groot belang dat we ons verplaatsen in het paard. Om dat te kunnen zullen we de behoeftes van een paard moeten leren begrijpen.  Wij mensen zijn roofdieren en worden gemotiveerd door prooien (eten;), erkenning (“dat het je goed gedaan”) en mooie spulletjes (dat nieuwe dekje, of een mooi hoofdstel). Paarden geven weinig om een nieuw dekje en alhoewel een beloning of voedsel wel helpen in je training staan ze niet op de eerste plaats.  

Nr. 1 Veiligheid

Een paard is een vluchtdier, dit betekend dat ze altijd op hun hoede moeten zijn voor roofdieren. Veiligheid staat daarom om nummer 1 in de behoeftes van het paard. Hier kunnen wij in onze training op inspelen door veiligheid ook voor ons het belangrijkste te maken. Voelt mijn paard alsof hij spanning op bouwt, dan zorg ik eerst dat deze spanning weer zakt. Daarna kan ik weer verder met waar ik mee bezig was. Wil jij ook de focus op veiligheid leggen. Begin dan met het oefenen van de friendly game.  

Nr.2 Comfort

Comfort is een beetje een vaag begrip. Laten we ons verplaatsen in het paard om het te verduidelijken. Als je de hele dag op je veiligheid moet letten en er komt iemand binnen wandelen die je veiligheid biedt, dan is het wel heel erg lekker om even te ontspannen, misschien om zelfs een dutje te doen. Hier kunnen we in onze trainingen gebruik van maken. We zorgen als eerst dat we het paard veiligheid bieden. Is dit gelukt dan kunnen we een oefening met hem gaan doen. Voert hij de oefening goed uit, dan kan je hem belonen met rust en ontspanning.  

Nr.3 Spelen

Als een paard zich veilig voelt en lekker heeft ontspannen dan volgt de volgende behoefte; spelen. Paarden zijn hele sociale dieren, ze leven in kuddes en zijn afhankelijk van de kudde. In de kudde communiceren ze door middel van lichaamstaal, dit uit zich in allerlei dominantie spelletjes. Wij kunnen hier op inhaken door onze trainingen te verpakken in spelletjes. Wil je bijvoorbeeld springen met je paard, probeer hier dan een spelletje van maken zodat je paard net zo veel plezier heeft als jij. 

Nr.4 Eten

Uiteraard heeft een paard ook voedsel nodig. Dit komt op de vierde plaats. Wij kunnen hier gebruik van maken door te belonen met wat lekkers. Je wilt daar wel mee opletten. Als paarden zich veilig en comfortabel voelen en als jullie dominantie spelletjes vaak door het paard gewonnen worden, dan bestaat de kans dat je paard dominant gaat reageren op voedsel beloningen.  Hou dus goed de volgorde van deze 4 behoeftes van het paard in de gedachten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s