Paardenpersoonlijkheden

Net als mensen zijn onze paarden allemaal verschillend. Dit maakt het werken met paarden heerlijk, je kunt je paard echt leren kennen. Zijn specifieke gewoontes en reacties maken hem uniek. Echter kan dit het werken met paarden ook heel lastig maken. Werkt een bepaalde strategie op jouw paard, dan werkt het niet automatisch ook bij de volgende 10 paarden. Paardenpersoonlijkheden of Horsenalities helpen ons de verschillende type paarden beter te herkennen zodat we voor elk paard de beste strategieën kunnen toepassen. Het resultaat is dat alle paarden, gehoorzaam, gemotiveerd, kalm en vol vertrouwen zijn.

We delen de paarden in 4 vakjes in. Dit helpt ons om te begrijpen waarom een strategie op het ene paard wel werkt, maar niet op het volgende paard. De vakjes bestaan uit onzekere of zelfverzekerde paarden en introverte en extraverte paarden. Hier halen we de vier paardenpersoonlijkheden uit. Aan deze paardenpersoonlijkheden koppelen we verschillende strategieën die ons helpen het beste uit dat paard te halen.

paardenpersoonlijkheden

Zelfverzekerd-Extravert

Dit zijn de dominate boefjes. Deze paarden stellen je leiderschap elke dag op de proef. Ze hebben de neiging om te bijten, te steigeren en met hun voorbenen uit te halen. Ze zijn energiek en speels. Het doel voor deze paarden is gehoorzaam. We willen dat ze met ons mee gaan denken, samen mét ons spelletjes spelen.

De strategiën voor Zelfverzekerd-Extravert zijn:

 • Spelen!
 • Zeg geen “Nee”
 • Ga mee in zijn ideeën en voeg er iets aan toe
 • Gebruik veel afwisseling
 • Daag hem uit
 • Beweeg veel
 • Leer hem nieuwe dingen
 • Heb plezier, beloon hem

Zelfverzekerd-Introvert

Deze paarden zijn liever lui dan moe. Ze bewegen weinig, hebben een enorme focus op eten, geven veel weerstand, zijn koppig. Het doel voor dit type paard is motivatie. We willen dat ze zin hebben om met ons mee te gaan.

De strategieën voor Zelfverzekerd-Introvert zijn:

 • Gebruik een aansporing (snoepjes, grazen, rust, kriebels)
 • Vraag hem minder dan hij aanbiedt
 • Niet pushen
 • Geef hem tijd om na te denken
 • Geef hem een doel
 • Gebruik omgekeerde psychologie (doe het omgekeerde van wat ze verwachten)

Onzeker-Extravert

Deze paarden kunnen niet stilstaan, zijn angstig, schrikken snel, zijn de definitie van vluchtdieren en zijn extreem alert. Het doel voor dit type paard is kalm. We willen dat ze kunnen ontspannen.

De strategieën voor Onzeker-Extravert zijn:

 • Laat hem bewegen
 • Match zijn energie
 • Geef hem veel herhaling
 • Hou hem niet tegen
 • Ontspan als hij zich ontspant
 • Trek je terug en benader ‘enge plekken’ afgewisseld van elkaar.

Onzeker-Introvert

Deze paarden lijken heel rustig maar kunnen vanuit het niets ontploffen. Geven hele subtiele signalen, staan stokstijf stil, zijn wantrouwig, aarzelend, in zichzelf gekeerd. Het doel voor dit type paarden is vertrouwen. We willen dat ze ons vertrouwen zodat ze kunnen nadenken en ontspannen.

De strategieën voor Onzeker-Introvert zijn:

 • Wachten, wachten, wachten!
 • Wees heel constant
 • Geef kleine signalen, deze paarden zien alles
 • Zelfvertrouwen is alles, leg daar de focus op
 • Stel kleine vragen
 • Ga langzaam
 • Trek je terug van ‘enge dingen’

Ben je nieuwsgierig welke paardenpersoonlijkheid jouw paard heeft vul dan deze chart van Parelli in of vraag ernaar tijden een les van mij. Dan kunnen we nog veel dieper ingaan op de paardenpersoonlijkheid van jouw paard.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s