De 7 spelletjes

De 7 spelletjes zijn gebaseerd op de spelletjes die paarden in de kudde met elkaar spelen. De spelletjes zijn ontwikkeld door Pat Parelli. Hij heeft de subtiele communicatie tussen paarden vertaald in deze basis oefeningen zodat het voor ons gemakkelijker is om te communiceren met onze paarden. De 7 spelletjes kan je vergelijken als het leren van de letters. Later kan je met deze letters woorden, zinnen en hele verhalen vormen.

Friendly game of vriendschapsspel: Deze oefening helpt ons aan het paard uitleggen dat ze niet angstig voor ons of onze materialen hoeven zijn. In deze oefening kijken we of we het paard overal aan mogen raken, met onze handen, maar ook met een stick, bal of andere vreemde voorwerpen. We gebruiken de stick en string om het paard te laten wennen aan ritmische bewegingen die niets betekenen.

Porcupine game of spel van de vaste druk: We geven constante druk met onze handen of de stick op het paardenlichaam. De druk begint zo zacht mogelijk en wordt langzaam duidelijker als het paard niet reageert. De druk bouwen we op in 4 fases. Je kan de vergelijking trekken dat we bij de eerste fase alleen de haren aanraken, bij de tweede fase de huid, bij de derde fase de spieren en bij de vierde fase de botten. Met dit spelletje kunnen we het paard in elke gewenste richting bewegen.

Driving game of spel van de ritmische druk: We willen dat het paard wijkt voor ritmische druk. Ook deze oefening begint zo licht mogelijk en wordt duidelijker als het paard niet reageert. Met deze oefening houden we het paard uit onze persoonlijke ruimte en kunnen we het paard op grotere afstand in elke richting te bewegen.

image
Inzet van de Yo-yo game

Yo-yo spel: Het paard loopt in een rechte lijn achteruit en weer naar ons toe. De lichtste druk is onze wiebelende vinger waarbij het touw niet beweegt, de tweede fase is het schudden van de pols waarbij het touw wel beweegt, maar het paard het niet voelt, bij de derde fase van druk schudden we de onderarm en beweegt het touw flink en als laatste onze schudden we de hele arm en schud het touw zo hard dat het paard hier graag van weg wil. Dit helpt het paard begrijpen dat hij rechte lijnen, voor- en achteruit kan maken.

Cirkling game of cirkel spel: Deze oefening lijkt veel op longeren. We sturen het paard in een rechte lijn achteruit met het yoyo-spel, vervolgens wijzen we een kant aan en geven zo nodig druk met de stick om voorwaarts te creëren. Het paard zelf op de cirkel zonder aanmoediging van ons. Wij staan stil in het middel en draaien niet mee. Het paard heeft zelf de verantwoordelijkheid om de richting en het tempo te behouden. Dit spel vertelt het paard én ons dat we een verantwoordelijkheid hebben. Wij staan stil en geven het paard de ruimte, het paard blijft op de cirkel lopen.

Sideways game of zijwaarts spel: We vragen de voorhand opzij, daarna de achterhand opzij, vervolgens het hele lijf opzij en het paard gaat zijwaarts. Dit spelletje spelen we zodat het paard leert goed op zijn benen te letten en handig te worden in zijn lijf.

Squeeze game of trechter spel: Deze oefening helpt het paard om te gaan met kleine ruimtes. We vragen het paard om zelf door een smalle ruimte lopen. Wij vragen hem het te proberen, maar geven hem de tijd om zelf te beslissen wanneer hij er klaar voor is. Als hij door de smalle ruimte is draaien we hem om en vragen we een pas achterwaarts.

De 7 spelletjes helpen ons om een basiscommunicatie creëren tussen ons het paard. Het is niet de bedoeling dat we deze spelletjes jaren blijven herhalen. Als jij en het paard ze begrijpen ga je er meer mee doen. Zo wordt je Friendly game misschien een relaxte buitenrit tussen trackers en vrachtwagens door. De porcupine game kan een galoppiruette worden en de squeeze kan een hindernis door een waterpoel zijn. Think big!

Advertentie

Een reactie op “De 7 spelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s