Goed gereedschap=Half werk

Sticknaturalhorsemanship-starterset3-pngEén van de succesfactoren in het werken met paarden zijn je materialen. Ze kunnen je helpen je verfijnde hulpen licht over brengen op je paard, of misschien je beginnende ietwat klunzige hulpen te verzachten. Daarom wil ik je op deze pagina uitleggen welke artikelen ik gebruik, waarom en waar ze te verkrijgen zijn.

Begin je net met Natural Horsemanship en ben je op zoek naar alle materialen, kies dan voor een starters set.

20140422-224548.jpgTouwhalster

Een touwhalster is een dun halster wat geknoopt is van nylon touw. Het halster is licht van gewicht, zodat als er geen druk worden gegeven het paard er niets van voelt. Worden er echter wel hulpen gegeven dan is het touw dun genoeg om zo nodig een precieze druk over te brengen.
Daarnaast zitten er strategisch geplaatste knopen op de neus. Deze knopen lopen precies over zenuwbanen in de neus van het paard. Hierdoor kan je een hele duidelijke oncomfortabele druk geven als dat nodig is, maar toch zal het paard weinig van het halster voelen als het er geen druk wordt gegeven.

Je begrijpt dat daardoor de pasvorm van het halster essentieel is.

equiplay-logoTouwhalsters zijn via internet op veel plaatsen te verkrijgen maar let goed op dat je zoekt naar een halster met een goede pasvorm. Ik beveel daarom aan om dit halster te bestellen bij Equiplay.

Stickstick-equiplay

Een stick is een stevige zweep. Waar we bij een gewone zweep weinig controle hebben over het uiteinde, hebben we dat bij een stick wel. Met de stick kunnen we aaien, duwen en ritmisch tappen.
We gebruiken de stick als verlengde van ons lichaam. Een paard heeft een lang lif en wij hebben een hoog lijf. We gebruiken de stick om ons hoge lijf ook lang te maken, zodat we beter kunnen communiceren in de lichaamstaal van het paard.

De stick is ook te verkrijgen bij Equiplay.

Kinderstick

Een kinderstick is een kleinere versie van de stick met dezelfde eigenschappen. Zoals de naam al zegt is het uitermate geschikt voor kinderen. Daarnaast een kleinere stick aan te bevelen tijdens het werk met kleine pony’s en is het prettig om te gebruiken tijdens het rijden.

string-equiplayString (touwtje)

De string is het touwtje van 1,8m lang wat aan de stick zit. Met de string aan de stick kunnen we een flinke afstand bereiken, waardoor we sneller en doortastender kunnen communiceren met het paard.
Daarnaast gebruik ik de string als neckrope (touw om de nek) en als touwtje om onze pols om voorwaartse druk te bekrachtigen tijdens het rijden.
Daarnaast is een string voor vele zaken te gebruiken. Ik heb er zelf regelmatig één aan mijn broek hangen die ik in allerlei situaties gebruik.

De string is ook te verkrijgen bij Equiplay.

leadrope-equiplay12ft leadrope

De 12ft leadrope is een lang halstertouw met wat meer gewicht. Door de lengte van 3,7m hebben we meer ruimte om het paard uit onze persoonlijke ruimte te houden. Door het zwaardere gewicht zit er meer ‘leven’ in het touw. Waardoor het meer reageert als we er mee schudden.
Aan de 12ft leadrope zit een zware klip. Deze klip zorgt ervoor dat je in de begin fase meer controle kan uitoefenen. Hebben jij en jouw paard al een mooie communicatie opgebouwd dan kan je snel door naar een lichter touw met een lichtere klip.

De 12ft leadrope is ook te verkrijgen bij Equiplay.

finesse-leadrope-equiplay22ft leadrope
De 22ft leadrope is een soort longeertouw van 6,7m lang. Net als de leadrope is de 22ft leadrope zwaarder dan de materialen die normaal veel gebruikt worden. Er zijn verschillende diktes touw. Begin je net dan kan je het best een zwaarder touw gebruiken. Is je communicatie al heel subtiel dan kan je voor een lichtere variant gaan. Ik gebruik de finesse leadrope als zwaarder touw en de featherlight als licht touw.

teugels-equiplayTeugels

Als we met het rijden aan de slag gaan gebruik ik touwteugels. Deze helpen je om een zacht en licht gevoel over te brengen op je paard. Ook hierin zijn er verschillende opties qua dikte van het touw. begin je net dan adviseer ik een zwaardere teugel van hetzelfde materiaal als je leadrope. Heb je een lichte communivatie en ben je dressuurmatig met je paard aan de slag dan zou ik een finesse teugel gebruiken.

Barebackpad

De barebackpad is ontwikkeld om comfortabeler zonder zadel te kunnen rijden. Het is een soort stroef dekje, zodat je minder snel van het paard af glipt.

Ik gebruik zelf de barebackpad van Parelli. Deze pad is erg stug waardoor het de druk een beetje verdeeld. Daarnaast geeft het geen ondersteuning waardoor je een onafhankelijke zit ontwikkelt.

Op de markt zijn heel veel verschillende barebackpads te koop. Twijfel je welke het beste bij jou past? Vraag dan meer informatie tijdens de lessen.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s