Hoe blijf je gemotiveerd?

Niemand is altijd gemotiveerd om vol energie zijn plannen uit te voeren. Soms kijken we naar elkaar en lijkt het of de ander altijd gemotiveerd met zijn paard aan de slag is. Het is goed om je te realiseren dat iedereen wel eens een mindere dag of periode heeft. De vraag is natuurlijk, hoe kom je daar weer bovenop?

Intrinsiek / Extrinsiek

Even wat droge kennis over motivatie. Er bestaan twee vormen van motivatie, intrinsieke en extrinsieke motivatie. Logischerwijs komt intrinsieke motivatie van binnenuit, dit is iets wat je echt graag zelf wilt bereiken. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf en wordt bijvoorbeeld gestimuleerd door een straf of beloning. “Metaforisch beschreven: bij intrinsieke motivatie draait het om het spel, en bij extrinsieke motivatie om de knikkers.” (Wikipedia, 2017).

Merk je dat je tegen motivatie problemen aanloopt dan is het in eerste instantie handig om te onderzoeken waar je motivatie vandaan komt. Worden je doelen geleid door externe factoren, zoals een beloning of een straf, dan kan je in je strategie daar op inspelen door jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen.

Ik vermoed dat de meeste van ons gedreven worden door intrinsieke motivatie. We zijn op zoek naar het beste voor ons paard. Het fijne van deze vorm van motivatie is dat het meer focus en creativiteit teweeg brengt.

Doelen, doelen, doelen…

Je heb inmiddels ontdekt waar je motivatie vandaan komt, maar wat wil je nou eigenlijk bereiken? Om dat te onderzoeken kan je mijn blogberichten over jaardoelen en weekdoelen erbij pakken. De jaar en week printables kunnen je helpen je doelen te ontdekken.

10 Tips

Oké, leuk al die informatie, maar wat gaat je nou helpen op die slome dagen dat je niet van de bank af komt? Hierbij een lijstje met tips.

  1. Heb een duidelijk doel voor ogen
  2. Begin klein, verwacht niet meteen van jezelf dat je vanaf nu nooit meer ongemotiveerd zal zijn.
  3. Focus op één ding tegelijk
  4. Maak een moodboard, zodat je doelen in één oogopslag te zien zijn.
  5. Beloon jezelf, soms kan een beetje extra extrinsieke motivatie geen kwaad.
  6. Erken je goede eigenschappen, wees trots op de dingen die wel lukken.
  7. Vergelijk jezelf niet met anderen.
  8. Denk positief! Oefen dit door na elke negatieve gedachte een postitieve te plaatsen.
  9. Vind een partner, deel je ervaringen en trek elkaar door de lastige momenten heen.
  10. Erken je overwinningen, wat heb je allemaal al wél behaald.

En als laatste wil ik je meegeven. Je kan het! Geloof in jezelf! Droom groot! Of een andere cliché wat zijn waarheid al vele malen bewezen heeft 😉

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s